„Prin vastitatea informationala de ultima ora aduse din domenii noi ale stiintelor, prin crearea unui nou capitol in psihologie - cel al sonoluminescentei - prin metodele noi de psihometrie descrise si aplicate, prin bibliografia extrem de variata si de recenta, prin expunerea intr-un limbaj de tinuta stiintifica, presarat adesea cu inflexiuni poetice, cartea lui Ionel Mohirta intruneste toate criteriile necesare pentru abordarea unei noi paradigme in psihologie”

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan

Vizitati site-ul Asociatiei Romane de Psihologie Transpersonala, unde domnul Dr. Ionel Mohirta este director executiv

ARPT

carti

1. psihologia sonoluminica. un proiect de psihologie cuantica.

Psihologia Sonoluminica s-a nascut din dorinta de a crea un pod intre psihologia clasica si psihologia transpersonala.

De ce o psihologie sonoluminica? Pentru ca ne va ajuta sa intelegem fenomenele psihice mult mai profund, pentru ca reuseste sa raspunda la intrebari care erau fara raspuns pana acum, folosind adevaruri ale fizicii cuantice, ale teoriei cuantice, a informatiei si ale geneticii si, nu in ultimul rand, pentru ca pana acum nu exista o definitie a gandului fizic. Poate este singura psihologie care aduce dovezi concrete a existentei sufletului si spiritului nostru, fiind o psihologie vibrationala care poate fi masurata, deci apartinand stiintei fara doar si poate.

Psihologia sonoluminica este acel domeniu al Psihologiei care investigheaza fenomenele mentale din punct de vedere al influentei sunetului si luminii asupra personalitatii umane. Ea reprezinta atat o metoda de psihodiagnoza cuantica, cat si de terapie. Ea se supune atat investigatiei calitative cat si cantitative stiintifice. Totodata, ea poate explica trairile personale.

Orice explorare psihologica exercita o atractie magica, pentru ca il invita pe cercetator la meditatie pe tema a ceea ce inca si azi se mai considera a fi misterul misterelor lumii: spiritul uman. Aflata intr-o permanenta dezvoltare, psihologia propune an de an noi concepte si teorii in scopul de a explica ce este psihicul si in ce raporturi se afla el cu celelalte laturi ale existentei. In acest context se inscrie si aceasta lucrare care se doreste a fi un nou mod de a vedea domeniul psihismului, in care exista si functioneaza informatia. Definirea gandului prin lumina si sunet ne ajuta sa intelegem ordinea ascunsa a realitatii profunde si este punctul unde religia si stiinta se intalnesc. Probabil ca, pentru psihologii care i-au interesat acest domeniu, sunt cunoscute concepte ca biofotoni, lumina neutrinica, transformarea ultrasunetelor in radiatii laser si eterna rotatie. Ce legatura au acestea cu fiinta umana? Cu putina rabdare si intelegere, poate a venit timpul sa aflam. Aceasta lucrare prezinta modalitatea prin care psihologul lucreaza cu optimizarea comenzii asupra fizicului, spatiul sau de lucru fiind modificarea dinamicii modelelor vibrationale sonoluminice, in scopul realizarii luciditatii si fericirii.


2. vibratia eterna a sufletului

Cartea este o provocare si un pelerinaj spre marile mistere ale vietii si ale mortii omului. In mintea si inima autorului arde un foc viu, focul etern al celei mai mari sperante si al celui mai frumos vis al omenirii, tinerete fara batranete si viata fara de moarte.

In carte este prezentata o scurta incursiune in procesele vietii, incercand explicarea formatiunilor luminoase care apar in momentul mortii fizice. "Lumina astrala" este sinonima cu lux naturae (lumina a naturii) termen folosit indeosebi de Paracelsus.

Autorul ne infatiseaza un caleidoscop fascinant al aventurilor stiintifice referitoare la puterile neconventionale ale umanului. Cartea este scrisa cu viguare si limpezime, provocandu-se cu noi si noi experimente spectaculoase si nealiniate, ilustrandu-le cu desene, tabele si planse foarte sugestive. Autorul aduce un cald elogiu gandirii magice postmoderniste din stiinta si tehnologie. Acum cincizeci de ani performantele actuale ale satelitilor artificiali, ale telecomenzilor, ale avioanelor fara pilot uman, ale operatiilor cu LASER pe creier, ale experimentelor psihologice transpersonale, etc. ar fi fost calificate ca aberatii, ca fantezii S.F. sau magie pura

Citind aceasta minunata carte, cititorul poate ramane cu convingerea ca stiinta este un maret spectacol viu, care ne fascineaza, ne contrariaza, ne provoaca si ne trezeste. Aceasta carte este o pagina din marea carte a lumii, care ne convinge de vibratia eterna a sufletului.


3. calea sufletului. o incursiune in realitatea profunda.

Cartea intitulată sugestiv "Calea Sufletului" este asa cum se exprima in subtitlu, o incursiune in realitatea profunda, o incursiune "in lumea de dincolo de lume". Este un foarte reusit si provocator eseu de oglindire a celor mai noi si mai pline de straneitate date, selectate din cercetările de avangarda ale stiintei neclasice si neconventionale despre realitatea profunda.

Autorul ne prezinta o fizica cuantica a constiintei, pornind de la cercetari de ultima ora asupra conexiunilor dintre realitatea profunda si suflet, asupra solitonilor ca semnale ale coerentei in dinamica sufletului si ajungand la teorie, de natura cuantica, a pulsatiilor constiente sonoluminiscente.

Suntem invitati la o fascinanta calatorie misterioasa, intr-o lume in care viata spirituala si cea materiala se intrepatrund ("unus mundus") pentru a dezvalui un univers ca multivers corerent si izvor de speranta.

Este de remarcat credinta autorului in nemurirea sufletului omenesc: de fapt, psihismul, legat de trup şi compus, este muritor, pe cand spiritul necompus este nemuritor. "In momentul in care vom obtine certitudinea existentei omenesti dincolo de moarte, vom fi eliberati de teama de moarte, vom fi cu adevărat liberi", afirma autorul animat de un indreptatit entuziasm. Intr-adevar, cel ce se aşteapta sa ajunga in Cer, ar trebui sa-si faca putin timp ca sa studieze drumul intr-acolo, sa exploreze "Calea Sufletului".

Autorul arata ca misticii din toate timpurile au considerat lumina si sunetul ca principii ale creatiei. Stiinta actuala tinde sa valideze aceasta intuitie spirituala prin concepte ca: bioholografie cuantica, holografie optica si acustica, sonoluminiscenta, fractali, sinergizori, etc. Spiritul cunoaste si simte lucrarile vesnice, divine, atinge infinitul in orice inceput. Spiritul uman are vibratii si rezonante permanente pe care numai inima le simte si le dezleaga cu limbajul ei tainic, cu tacerea de dincolo de cuvant.

Cartea lui Ionel Mohirta este opera unui om de stiinta postmodern, cu un dor de spirit si vesnicie, care cauta neobosit misterele realitatii fundamentale, in care lumea cuantica si lumea psihica sunt doua laturi opuse, dar complementare.

Aceasta carte se adreseaza tuturor acelora care sunt rosii de patima stiintei, care concep viata omului ca "existenta intre mister si pentru revelare" (L. Blaga): fizicieni, biologi, medici, psihologi, teologi, educatori. Cartea este o provocare, o incurajare, o perspectiva, un indemn de a bate la portile Absolutului.


4. secretul tineretii eterne, echilibrul varstei bioelectrice

In aceasta carte, Ionel Mohirta propune un program global de autoingrijire pentru o viata lunga si sanatoasa. Se supun atentiei cititorului diverse metode care si-au dovedit de-a lungul timpului eficacitatea de echilibrare a campului bioelectric uman si de limpezire a campului psihoemotional.

Se poate deduce din cele prezentate in aceasta carte ca procesul de intinerire este posibil prin schimbarea stilului de viata energetic si informational. Se arata ca energiile psihice dirijate in mod constient, dar si cele generate in mod inconstient de noi toti, influenteaza direct microprocesele biochimice ale componentelor microscopice din nucleul si citoplasma celulelor vii.

Fizica si psihologia cuantica ne arata clar ca putem alege intre imbolnavire si vindecare. De mii de ani, maestrii spirituali ne vorbesc despre modul in care evitam realitatea cu ajutorul autohipnozei, produs al conditionarii, care este obisnuinta de a procesa orice lucru prin reflectarea in oglinda memoriei. Modul in care mintea reactioneaza la agentii generatori de stres determina daca efectul acestora va fi negativ sau nu. Mintea influenteaza creierul, cu care se afla in legatura prin intermediul constiintei. Creierul se afla in legatura cu sistemul imunitar prin intermediul neuropeptidelor. Astfel, mintea prin intermediul creierului poate influenta sistemul imunitar.

Autorul abordeaza incetinirea procesului de imbatranire si declansarea procesului de intinerire prin tehnici de echilibrare a corpurilor fizic, vital, mental, supramental si extatic. Astfel, cercetarile prezentate in aceasta carte ne dau speranța ca exista metode care se pot constitui intr-un program propriu de ingrijire care ne va ajuta sa fim mai sanatosi si mai longevivi.

recenzii carte

"Lucrarea este un ghid care ne spune cum să facem ca să ne menţinem tineri. Cum să facem să nu îmbătrânim. În programul de dezvoltare personală, spunem că ne reinventăm precum vulturul care la 40 de ani se retrage şi îşi schimbă ciocul, unghiile şi penele. Doresc mult succes acestei cărţi."

Prof.univ.dr. Mariana Caluschi / Universitatea Petre Andrei, Iaşi

"Îmi revine o sarcină foarte plăcută să vorbesc despre cartea prietenului nostru, profesorul Ionel Mohîrţă despre întinerire, el spune reîntinerire, eu a-şi spune mai degrabă să oprim timpul, să rămânem la vârsta tinereţii dacă ar fi posibil. Mai întâi despre autor: Ionel Mohîrţă este un om extrem de asiduu, de stăruitor, e un om care nu face mult zgomot, nu e foarte vocal, dar este extrem de profund. A început cu studiul bioelectricităţii, cu studii de psihotanatologie şi iată că ajunge la această carte, care după părerea mea este poate cartea care-l va defini de-a lungul vieţii, ştiţi întotdeauna pentru cei care dau lumii ceva chiar dacă au o operă mult mai extinsă, există ceva care-l defineşte. Deci probabil că această carte va rămâne cartea de căpătâi a colegului nostru deşi sunt convins, e un om tânăr, va avea mult de lucrat, de scris. Aşa cum pentru Eminescu rămâne Luceafărul, etc, etc Ionel Mohîrţă în tăcerea domniei sale, e un om foarte profund, culege şi seamănă, este asemeni semănătorului care culege un bob de grâu, îl seamănă şi din el apar o sută. Din ceea ce citeşte, din ceea ce lecturează ne dă şi nouă, dar în maniera în care noi cu toţi putem la rândul nostru după ce-am cules să semănăm. Eu spun că o carte bună este aceea care după prima frază citită deja te-a inspirat la o metaforă. Aşadar dumnealui abordează un domeniu extrem de sensibil, e un domeniu mitologic, cine n-ar vrea să nu mai îmbătrânească? Cine n-ar vrea să rămână veşnic tânăr? Cartea colegului nostru este deosebit de interesantă şi originală. Este interesantă deşi s-a mai scris despre păstrarea tinereţii cât mai mult şi originală pentru că domnia sa îmbină toate tradiţiile spirituale orientale pe domeniul acesta care au ca tematică menţinerea vitalităţii la o vârstă tânără ce în medicina modernă se încearcă în clipa de azi cu experienţe din medicina de astăzi şi mai cu seamă cu psihologia abisală sau psihologia inconştientului. Aşa cum ne imaginăm cu toţii visul omului de a rămâne tânăr şi nemuritor este un vis de aur, un vis din totdeauna, l-au avut anticii, l-au avut în evul mediu, s-au străduit la infinit să obţină şi aur, să obţină elixirul tinereţii eterne, evident că n-au reuşit decât puţini şi aceia în mod cert nu pentru că ar fi făcut ceva deosebit ci pentru că genele lor erau cele favorabile unei vârste active o mai lungă vreme. Sigur, noi privim toate lucrurile prin prisma unei raţiuni logice formată într-o perioadă de mii de ani. În mod cert dacă noi am respecta condiţia biologică şi psihologică ar trebui să trăim 120-130 de ani, poate chiar mai mult. Dacă vom acţiona asupra creşterii vibraţiei conştiinţei noastre este posibil ca plecarea de aici să nu se facă."

Prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan / Universitatea Titu Maiorescu, Bucureşti

"Eu am o credinţă că autorul acestei cărţi, doctorul Ionel Mohîrţă, mare psiholog român, cu sistem de psihologie foarte bine structurat poate să i-a cu cărţile dânsului cele care le-a scris şi cele pe care urmează să le scrie chiar Premiul Nobel în medicină probabil, pentru că în psihologie încă nu există, deci am o mare încredere în forţa dânsului de a ne transfera o parte din cunoaşterea pe care a acumulat-o vizitând foarte multe locuri sacre ale planetei şi interpretând într-o manieră strict originală şi personală tot ceea ce cunoaşte."

Prof.univ.dr. Emilian Dobrescu / Academia Română

Această carte este unică în istoria psihologiei româneşti, nu a mai fost, niciodată, răscoliţi cât vreţi, este o carte eretică, cum îmi place mie. De ce-i eretică? Sfidează tot, pentru că se întoarce cu câteva mii de ani în urmă, când oamenii erau mai înţelepţi decât azi, mult mai inteligeni, mai pregătiţi şi anume la alchimia taoistă. Eu am devenit un admirator şi un student al alchimiei, când am auzit că marele Carl Gustav Jung s-a chinuit nu ştiu câţi ani să descifreze alchimia, când am auzit că Isaac Newton a fost în secret un alchimist. Şi domnul doctor Ionel Mohîrţă se întoarce la alchimia taoistă. Întoarcerea lui este extraordinară, aproape nimeni nu a reuşit asta. Acum, Ionel Mohîrţă nu e supraom, e un om, dar un om deosebit, evident, este cel mai strălucit discipol al meu din câţi am avut. Domnul Ionel Mohîrţă ştiţi ce face? Ce n-a făcut nimeni! Când am avut nevoie de un director destoinic la ARPT, dumnealui a acceptat din 2004 funcţia. În acest răstimp ce a făcut? În câţiva ani domnul Ionel Mohîrţă m-a uluit, pentru că a învăţat o sumedenie de metode şi de strategii de dezvoltare spirituală. La aceasta oră, el, este un veritabil şaman român. Aşa îl numesc eu. A început cu cura chinezească de apă din artele marţiale Wushu. Ionel Mohîrţă, prietenul meu, face respiraţie pneuma ca şi cum ar fi din civilizaţia inka şi a învăţat tehnici de extracorpolarizare de la echipa doctorului brazilian Valdo Vieira. Mai apoi de la doctorul englez Roger Woolger, a deprins metoda procesului memoriei adânci prin care te întoarce în vieţi anterioare. A reuşit, învaţă, e pasionat de astfel de metode. De asemenea respiraţia pranayama şi alchimia internă taoistă. E singurul om, român, savant, patriot care a scris într-o carte Longevitatea la români. Campioni mondiali absoluţi după acte, chinezii cu ochii mici, ei nu sunt mulţi, sunt deşi, e normal să mai fie şi longevivi, dar România, o ţară mai modestă, mai mică, e pe locul doi. Cel mai frumos basm despre tinereţe l-a scris un român, Petre Ispirescu, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Este cel mai frumos vis al omului. Poţi să visezi ceva mai mult decât atât, să rămâi veşnic tânăr? Nu numai veşnic dar şi tânăr! Cu toate că în urma conflictului dintre Einstein şi Bohr privind fizica cuantică, primul a rămas cu determinismul şi al doilea cu sincronicitatea şi acauzalitatea, totuşi Einstein la lăudat pe Bohr (care după părerea mea avea dreptate), spunând că fizica cuantică reprezintă suprema muzicalitate a gândirii. De ce am spus asta? Pentru că această arie de cercetare ştiinţifică care o deschide la noi doctorul Ionel Mohîrţă reprezintă după mine suprema muzicalitate în domeniul nădejdii. Păi există vreo nădejde mai mare decât asta? Să nu mori şi să trăieşti mult şi tânăr? Nu poate fi şi nu-mi pot închipui. Este vorba aici de curajul marii nădejdi. Tinereţe eternă, adică veşnicia tinereţii. Biblioteca dumneavoastră mare sau mică se va îmbogăţi sigur cu o carte trezitoare, o capodopera mistică, în sensul înalt şi elevat al cuvântului mistic, ca o ştiinţă a misterelor, o carte psihologică şi taoistă, o bijuterie de înţelepciune metafizică, şlefuită de un creator eretic, care s-a săturat să se alinieze. Cartea nu este decât oglindirea trăirii unei stări de conştienţă amplificată cum spune Juan Ruiz Naupari. Este o carte care rezonează cu maestrul interior al fiecăruia din noi, potrivită proceselor transformării profunde, o carte transpersonală şi alchimică în care fiecare va găsi pagini care i se potrivesc lui şi numai lui. Este o carte care face să vibreze inima, o carte care poate deveni un reper şi o călăuză. Secretul secretelor este sinergizarea, adică organismul şi spiritualitatea, toate organele noastre, toate celulele să funcţioneze împreună şi deodată, sinergic prin surâsul interior. Sinergizarea înseamnă armonie, ritmicitate, creativitate, unire cu Dumnezeu şi cu Universul. Citind această carte, când mi-a dat-o Ionel, de obicei când îmi dă cineva o carte o pun pe raft şi dacă am timp mă mai uit la ea. Şi niciodată nu o citesc cap-coadă, mă uit la capitole, selectez, că nu am timp. Da pe asta ştiţi cum am citit-o? De trei ori, ca pe un roman de la cap la coadă, e „harcea parcea”, e numai mâzgălituri pe ea pentru că m-a interesat. Ştiţi de ce? E o carte generoasă care chiar te învaţă cum să rămâi tânăr! Îţi dă tabele, îţi dă diete, îţi dă ore, îţi dă scale, nu am crezut aşa ceva, aceste lucruri erau secrete, dacă acum o sută de ani spuneai asta, te omora. Era secretul secretelor. Şi acum iată că s-a dat drumul la asta, s-a deschis această poartă extraordinară către secretul tinereţii eterne."

Prof.univ.dr. Ion Mânzat / Universitatea Hyperion, Bucureşti

"Observ că în majoritatea timpului orice fiinţă umană este o formă de risipire pentru că lumea năvăleşte în noi cu toate ale sale, ale vremelniciei, dar omul este o fiinţă care veghează, ar spune Cioran, şi cum am putea veghea astfel decât printr-o întoarcere autentică. O ipoteză de restituire este cartea incitantă mai ales pentru noi femeile semnată de doctorul Ionel Mohîrţă prietenul nostru bun şi adevărat, o carte pe care am citit-o cu maximă bucurie şi plăcere pentru că Ionel Mohîrţă realizează o frumoasă şi subtilă sinteză între gândirea veche şi cea mai modernă dintre ştiinţele de avangardă. Această carte este o carte de însoţire existenţială dar care are marele merit de a evolua în sfera ştiinţei de avangardă, alt răspuns al paradigmei holistice care este deja paradigma viitorului. Amprenta definitorie a acestei cărţi, deşi este extrem de suculentă în informaţii, uneori chiar debordantă, te scuteşte să citeşti sute de cărţi, ei bine, amprenta ei definitorie este fibra profund aplicativă în două registre: ca sorginte, pentru că Ionel Mohîrţă esenţializează în această carte o bogată experienţă personală, provocată nu atât de lecturi ci în primul rând prin experienţa lui de viaţă, practicile pe care le rulează zilnic cu obstinaţie şi stoicism, cu perseverenţă, alt răspuns e un mare existent, deci nu vorbeşte din existenţa altora, acesta este marele câştig al cărţii, de aceea ce părea o fantezie, adică cum, tinereţea eternă, este absolut credibilă pentru că se întemeiază pe această experienţă personală. Această carte este în primul rând un ghid care musteşte de principii şi tehnici, de strategii care realmente ajută să revenim dar să şi întârziem procesul până nu de mult fatal al îmbătrânirii. Privind caracterul interdisciplinar al cărţii, nu a-şi putea-o încadra într-un anume domeniu, şi aici vreau să relev că Ionel Mohîrţă ca un navigator destoinic ce încearcă cu dezinvoltură şi acurateţe foarte multe sertare epistemice, vreau să vă spun însă că firul roşu care le ţine împreună este cel transpersonal adică cel care dă un sens mai înalt întregului demers. Dacă ne referim la stil, cel ales este unul fluid, colocvial, asezonat uneori cu irizaţii metaforice, care-i sporesc şansa de a fi persuasivă. Această carte reprezintă şi un fel de hârtie de turnesol pentru statusul interior al autorului, ca şi celelalte isprăvi cărturăreşti şi această carte ne demonstrează că Ionel Mohîrţă deja ştie să grădinărească urmele durabile pe lungul drum al zilei către noaptea iluminată. Îi mulţumesc lui Ionel Mohîrţă pentru această carte speranţă şi pentru că nimeni nu ştie capătului drumului său, să rămânem totuşi călători în lumină!"

Prof. Univ. Dr. Anca Munteanu / Universitatea de Vest, Timişoara

"Cartea reprezintă secretul veşnicii întineriri pentru a ne trăi clipa şi a fi foarte activi."

Prof. Univ. Dr. Mihaela Minulescu / SNSPA

5. ionel mohirta, introducere in psihotanatologie, calatoria constientei prin moarte, ed. herald, bucuresti, 2018

Psihotanatologia este o ramura a psihologiei transpersonale, care se refera la analizarea si interpretarea trairilor fiintei umane din timpul mortii clinice.

Observatiile din diferite domenii de cercetare contrazic astazi, presupunerea materialista ca moartea biologica reprezinta sfarsitul existentei si activitatii constiente de orice fel. Examinand obiectiv, pe de o parte experientele si observatiile care contrazic perspectiva traditionala asupra naturii constientei si a relatiei ei cu materia si pe de alta parte experientele si observatiile legate direct de supravietuirea constientei dupa moarte vom observa ca fenomenele constiente care ne fac unici se pot manifesta dupa moarte.Toti care au studiat in mod serios marturiile celor salvati de la moarte stiu de mult timp ca noi nu suntem doar un corp fizic. Experientele la granitile dintre viata si moarte ne invata ca noi suntem sisteme energetice individuale integrate intr-un complex energetic universal.

Abilitatile constatate dupa parcurgerea experientelor de moarte iminenta (EMI) sunt: scaderea fricii de moarte, a dorintei de posesii materiale, interesul pentru statusul personal si competivitate.

Ele pot fi folosite în sociologie, educatie, sistemul penitenciar, afaceri si instructia soldatilor.

Aceste studii ne arata printr-o stiinta obiectiva ce se intampla cu noi atunci cand murim si ne arata natura reala a legaturii dintre minte si creier.

recenzii carte

"Ionel Mohîrță pe care îl cunosc de foarte multă vreme, este un om deosebit. Îl cunosc pe Ionel ca un om de o mare voință și asiduitate. În CV-ul lui Ionel întâlnesc ceea ce eu am văzut în viața oamenilor care au avut mari realizări în viață, adică oameni care s-au făcut ei pe sine însuși. Are un cult al seriozității, a voinței de a fi și a se implica în lucruri extrem de interesante. El urmărește această idee de foarte multă vreme și o face și la modul pragmatic, o face și la modul teoretic și scrie deja, e la a N... carte, vedeți în biografia dânsului o serie întreagă de lucruri pe care le-a realizat deja. Unul din talentele pe care eu le apreciez la domnia sa este aceea că, știe să creeze termeni. Orice ați vrea să impuneți în lume, dacă nu îi puneți o etichetă memorabilă de o operă, este întâi interesantă prin titlul pe care-l poartă, după aceea dacă sintagma folosită este ușor de reținut ori ba. Ionel știe să creeze cuvinte foarte originale. Dacă urmăriți, e uneori un limbaj puțin mai ermetic, dar cu oarecare efort este inteligibil. Îi prevăd un viitor deosebit și mă bucur că psihologia românească are iată un astfel de om care prin asiduitatea domniei sale, ne dă niște opere de care cu toții avem nevoie. Ce a-și putea să spun în plus, e o carte doctă, o carte foarte frumoasă, minunat scrisă, o carte științifică care vorbește foarte frumos și despre istoria acestui popor. Deci este o carte pe care o recomand cu toată inima."

Prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

"Apreciez ca întotdeauna apetența lui Ionel Mohîrță pentru subiecte foarte exotice. Pot să spun că a reușit și de data aceasta iar această carte, după părerea mea este cea mai bună din cele pe care le-a făcut până acum. Se vede un progres evident la nivel scriiturii, e o carte pe care o citești și care simți că poate constitui la un moment dat un mare suport pentru fiecare dintre noi. Eu am apreciat foarte mult în cartea lui Ionel că el vorbește despre anumite terapii care le înregistrează în acest registru al psihotanatologiei și eu cred chiar mai mult decât el, eu cred mai departe decât a spus el, că genul acesta de abordare ar trebui să schimbe cadrele oricărei terapii serioase, adică discursul despre moarte nu poate fi inexistent într-o terapie. Dacă și într-o terapie este inexistent înseamnă că suntem cu totul descoperiți în fața acestui fenomen. Dacă mă uit la cartea lui Ionel cu acești ochi aș spune că ne furnizează un curriculum într-o educație în legătură cu moartea în spectrul educației cel puțin la noi în România. Moartea eu cred că este cel mai serios educator."

Prof.univ.dr. Lavinia Bârlogeanu

"Tema pe care o abordează Ionel Mohîrță e grea. Eu am să spun lucrurilor pe nume. Deși e mai tânăr decât noi, nu foarte tânăr, conf.univ.dr. Ionel Mohîrță este un savant. Un savant pentru că atacă domenii neatacabile. Toate cărțile lui sunt noutăți, sunt provocări, sunt deschideri de porți. Ionel Mohîrță este un om venit din viitor. El ca și mine mergem pe drumuri nebătătorite. Absolut noi. Psihologia sonoluminică pe care a fondat-o, a fundamentat-o, a inventat-o Ionel Mohîrță este o știință de viitor. Așa că într-adevăr Ionel Mohîrță este un om venit din viitor, nu e nici o exagerare. Cartea lui Ionel Mohîrță deschide o poartă. Noi nu murim și nu ne naștem ci doar trecem. Trecerea noastră prin acel timp nesfârșit. Timpul nostru este nesfârșit, omul este infinit, fiți liniștiți din acest punct de vedere. Dar trebuie să faceți un efort, să gândiți metafizic. Dacă vrem să fim într-adevăr și realmente nemuritori, trebuie să fim creatori ca Șeful care ne-a creat. Să fim și noi creatori cu ceva care să rămână după noi. Cărți, idei, clădiri, jocuri, societăți noi, idei înoitoare de tot felul. Atunci înseamnă că n-am murit. A murit Platon cumva? 2500 de ani și vorbim despre el acum, mai mult decât în cursul vieții sale. N-a murit Platon, cum nu va muri niciodată Eminescu, nu va muri niciodată Brâncuși, Eugen Ionescu sau Emil Cioran. Dar poate nici Ionel Mohîrță nu va muri."

Prof.univ.dr. Ion Mânzat