„Prin vastitatea informationala de ultima ora aduse din domenii noi ale stiintelor, prin crearea unui nou capitol in psihologie - cel al sonoluminescentei - prin metodele noi de psihometrie descrise si aplicate, prin bibliografia extrem de variata si de recenta, prin expunerea intr-un limbaj de tinuta stiintifica, presarat adesea cu inflexiuni poetice, cartea lui Ionel Mohirta intruneste toate criteriile necesare pentru abordarea unei noi paradigme in psihologie”

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan

Vizitati site-ul Asociatiei Romane de Psihologie Transpersonala, unde domnul Dr. Ionel Mohirta este director executiv

ARPT

Ionel Mohirta(n. 02 Februarie 1962 in Ramnicu Sarat, este psihosociolog roman, fondatorul Psihologiei Sonoluminice.

Ionel Mohirta a facut studii de psihologie la Bucuresti, are doctorat in psihologie, Conferentiar Universitar la Universitatea "Danubius" din Galati, vicepresedinte al asociatiei europene de psihologie transpersonala, Director Executiv al asociatiei romane de psihologie transpersonala si Redactor al jurnalului de psihologie transpersonala. Specialist in tehnici de regresie, in resuscitare cardiorespiratorie, in analiza si sinteza informatiei, in gandire critica si respiratie Pneuma, este interesat de psihotanatologie si, concomitent, de cercetarea experimentala si teoretica. Dupa un studiu psihotanatologic publicat in "Vibratia Eterna a Sufletului" (2003), a realizat cercetari privind influenta sunetului si ale luminii asupra personalitatii umane.

In scopul largirii orizontului de interpretare psihologic, a elaborat in 2005 "Teoria pulsatiilor constiente sonoluminiscente", o teorie articulata in campurile tematice ale psihologiei cuantice, ale psihologiei consonantiste si ale pshihologiei sinergetice, publicata in lucrarea "Calea sufletului. O incursiune in realitatea profunda" (2005). In conformitate cu aceasta teorie, psihismul uman este o rezonanta a pulsiunilor sonoluminiscente. Ideea centrala a teoriei este posibila reprezentare a sufletului omenesc ca un rezultat al cuplajelor dintre lumina si sunet. Astfel, in urma cercetarilor teoretice si a experimentelor mentale pe care le-a realizat, a elaborat teza centrala a teoriei conform careia fenomenele constiente au la baza pulsatiile sonoluminiscente solitonice din organismul uman.

  Teza este sustinuta de noua principii psihocuantice:
 1. Principiul mediului psihic adecvat,
 2. Principiul perceptiei reflexive spatio-temporale,
 3. Principiul rezonantei pulsiunilor solitonice,
 4. Principiul suprapunerii coerente a hologramelor ca matrice,
 5. Principiul autoorganizarii radiatiilor constiente,
 6. Principiul activarii energetice permanente,
 7. Principiul comunicarii prin vortex,
 8. Principiul bio-feedback-ului radiant,
 9. Principiul psihotanatologic.

  Principiile devin functionale prin cinci operatii psihocuantice:
 1. Rezonanta pulsiunilor psihice,
 2. Achizitia informationala spatio-temporala,
 3. Tensiunea radianta permanenta,
 4. Comunicarea informationala protejata,
 5. Comunicarea nespecifica (iubire, compasiune, etc)

Urmarind informatiile acumulate pe parcursul elaborarii lucrarilor anterioare, Ionel Mohirta a demarat o cercetare complexa prin teza sa de doctorat, "Psihologia sonoluminica. Un proiect de psihologie cuantica" (2011), tradusa in 2013 si in Limba Engleza, elaborand un nou domeniu de cercetare in scopul dezbaterii stiintifice.

Cercetarea apeleaza la o metoda de vizualizare si analiza prin inregistrarea computerizata a radiatiilor optice si a emisiilor biologice umane, stimulate de campul electromagnetic si amplificate prin descarcare in gaze. Astfel, cercetatorul a apelat la GDV Camera, aparat inventat de prof. univ. dr. K. Korotkov, seful Catedrei de Fizica si Optica a Universitatii Sankt Petesburg (Rusia), in 1995. Cercetatorul a initiat trei studii distincte, din dorinta de a testa modul in care pattern-urile de fluorescenta a matricei energoinformatiei umane sunt influentate de cele trei tipuri de psihoterapii: cea experientiala unificatoare (PEU), meloterapie si programare neurolingvistica (NLP).

Fiecare dintre cele trei studii si-a propus validarea acelorasi ipoteze privind impactul pe care psihoterapiile amintite il au asupra luminozitatii corpului fizic si a celui emotional asupra pozitiei chakrelor (cotate ca centri ai constientei) si asupra restructurarii aurei (adica a campului electronofotonic), prin dislocarea pattern-urilor generatoare de stres. S-au observat astfel efecte ale psihoterapiei asupra campului electrofotonic uman neintalnite pana acum in literatura de specialitate. De asemenea, a explicat cum anumite matrici electronofotonice patogene, parasesc acest camp sub influenta tehnicilor psihoterapeutice prin reducerea indicelui de stres. Explicarea amanuntita pentru prima data in Romania a acestei metode de psihodiagnoza este utila fiecarui psihoterapeut pe parcursul psihoterapiei. Dinamica fenomenelor care s-a profilat la finalul acestei cercetari a aratat ca prin interventia psihoterapeutica se formeaza ganduri spectrale optime ce modifica configuratia electronofotonica a fiintei umane. Aceasta, la randul ei, conduce la aparitia unei stari de constienta modificata, cu influente benefice asupra conexiunilor psihoneuroimunologice, avand ca rezultat o optimizare a varstei biolectrice si respectiv, o consolidare a sanatatii fizice si mentale a individului.

  Prin experimentele provocate, Ionel Mohirta a prezentat dinamica fenomenelor sonoluminice din fiinta umana sub diverse solicitari psihice, care conduc la un nou model de igiena sonoluminica, in scopul optimizarii varstei bioelectrice umane. In aceasta lucrare, autorul a elaborat si definit o serie de concepte originale, precum:
 • gandul spectral
 • psihologia sonoluminica
 • emotie sonoluminica
 • vointa sonoluminica
 • memoria sonoluminica
 • limbaj sonoluminic
 • imaginatie sonoluminica
 • constienta sonoluminica
 • superpozitie mentala

La inceputul anului 2015, autorul elaboreaza "Psihoterapia Sonoluminica", care reprezinta un ansamblu de tehnici psihologice, ce reechilibreaza campul energetic de lumina, il sinergizeza prin stergerea inregistrarilor traumatice din acest camp si inlatura efectele stresului cotidian si amprentele traumatice ale memoriei profunde. Aceasta psihoterapie holistica recupereaza tehnici stravechi ale intelepciunii perene, privind optimizarea sufletului si a spiritului, supunandu-le controlului stiintific si este o psihoterapie cuantica, bazata pe puterea intentiei care ajuta la ridicarea nivelurilor de constienta, cultivarea echilibrului emotional, recuperarea virtutilor si obtinerea pacii sufletesti. Deoarece recuperarea virtutilor echivaleaza cu recuperarea constiintei si recuperarea coerentei luminii echivaleaza cu recuperarea constientei, aceasta psihoterapie reprezinta un ajutor pentru problemele psihopatologic si a celor psihosociale. Psihodiagnoza cuantica a evolutiei campului prin aparate, cat si folosirea chestionarului nivelurilor de constienta prezinta o monitorizare stiintifica a intregului proces psihoterapeutic. Psihoterapia Sonoluminica este o formare de baza in Psihoterapie deoarece, are o parte clinica, una transpersonala si una de dezvoltare personala. Ea foloseste cele mai noi studii stiintifice, dar si cele mai importante mosteniri ale metodelor traditionale din intreaga lume, care si-au dovedit eficacitatea, de milenii.

  Obiectivele acestei psihoterapii sunt:
 • Cresterea constientei si constiintei
 • Transformarea emotiilor distructive in cele constructive
 • Stergerea inregistrarilor traumatice
 • Sinergizarea activitatii campului energetic de lumina
 • Sinergizarea sonoluminica a relatiei campurilor inima-creier
 • Curatarea sonoluminica a centrilor constientei
 • Folosirea vibratiei vindecatoare a sunetelor si a luminii
 • Cristalizarea luminii interioare ca prima treapta a hranirii spiritului
 • Abordarea nivelului imaginar al incostientului personal si colectiv, realizand crearea corpului nemuritor de lumina pentru cei sanatosi clinic.

Astfel, Psihologia Sonoluminica (partea teoretica-experimentala) si Psihoterapia Sonoluminica (partea aplicativa), s-au constituit intr-o noua paradigma in psihologie, dupa opiniile mai multor cercetatori in domen iu, citati in acest site.

In prezent, este trainer la Cursul de Rationament Logic, organizat de Euro Best Team, Bucuresti, Formator Acreditat ANC cu Certificat Europass si participa activ la seminarii, colocvii, conferinte, organizate in Romania si in strainatate, in domeniul psihologiei sonoluminice si transpersonale.

  Scrieri:
 • Perceptia Subliminala in Procesul Cunoasterii. Cercetare experimentala de psihologie cognitiva (teza licenta), Facultatea de Psihosociologie, Institutul National de Informatii, Bucuresti, 1998, 129 pag.
 • Confruntarea cu Moartea - Stagnare si Individuare, Teza Master Psihoterapie Analitica, Facultatea de Sociologie - Psihologie, Universitatea Spiru Haret, Bucuresti, 2007
  Carti Publicate:
 • Vibratia Eterna a Sufletului, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2003, 195 pag. (unic autor)
 • Calea Sufletului. O Incursiune in Realitatea Profunda, Editura PSYCHE, Bucuresti, 2005, 184 pag. (unic autor)
 • Psihologia Sonoluminică. Un Proiect de Psihologie cuantică, Ed. Ars Docendi, Bucureşti, 2011, 368 pag. (unic autor)
 • Sonoluminescent Psychology. A Project of Quantum Psychology, Ed. Ars Docendi, Bucureşti, 2013, 370 pag (unic autor)
 • Secretul Tineretii Eterne. Echilibrul Varstei Bioelectrice, Editura Herald, Bucuresti, 2014, 334 pag. (unic autor)
 • Introducere in Psihotanatologie. Calatoria Constientei prin Moarte, Editura Herald, Bucuresti, 2018, 278 pag. (unic autor)
  Psihosociolog dr. Ionel Mohîrță
 • Licentiat al Facultatii de Psihosociologie INI, Bucuresti
 • Master Psihoterapie Analitica
 • Doctor in Psihologie
 • Membru al National Geographic Society (SUA)
 • Vicepresedinte al Asociatiei Europene de Psihologie Transpersonala
 • Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania
 • Redactor al Jurnalului de Psihologie Transpersonala

E-mail: mohirta@tanatopsihologie.ro